Smaken av vilt och enbär är en tidlös favorit som lyfter den här rätten. I receptet använder vi mager älgfärs som kompletteras med lite fläskfärs för saftigare resultat – men du kan lika gärna välja annan viltfärs, som hjort eller ren. Enkelt, rustikt och fullpackat med klassiska viltsmaker.

Foto Lisa Björner
Viltköttbullar
Antal: ca 40 köttbullar
Ingredienser:
- 400 g älgfärs
- 200 g fläskfärs
- 1 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- ½ dl vispgrädde
- 1 liten gul lök, skalad och riven
- 1-2 msk smör
- 1 ägg
- 1 tsk enbär, stötta
- ca 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- Stekning
- smör och olja
Gör så här:
- Rör ihop ströbröd med mjölk och grädde. Låt svälla.
- Fräs lök i smör tills den blir mjuk. Låt svalna något.
- Blanda alla ingredienserna i en skål och arbeta ihop. Man kan med fördel steka upp lite av färsen för att eventuellt justera saltmängden. Forma färsen till köttbullar.
- Stek köttbullarna i smör och olja i en stekpanna tills gyllene och genomstekta.


