Len, värmande och riktigt festlig – blomkålssoppa med smak av äpple är ett elegant nyårsttilltugg som serveras i små dessertvinglas. Här möts finstämnda smaker där mild blomkål får ett friskt lyft av äpple, vilket ger en perfekt balans mellan krämighet, syra och sötma i varje liten portion. Toppa med krispig minitoast och en klick örtkräm för härligt crunch och fräschör – ett snyggt, lätt serverat mingelinslag som känns lyxigt utan att bli tungt.

Foto Lisa Björner
Blomkålssoppa med smak av äpple med minitoast och örtkräm
Mängd: 9 dl soppa
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 600 g blomkål
- 5 dl höns- eller grönsaksbuljong
- 1 äpple
- ½ dl crème fraîche
- Mini-toasts
- ca 4 skivor rostbröd
- Örtkräm
- 100 g färskost
- ½ dl färska örter (t ex basilika, gräslök, persilja, timjan)
- salt och peppar
Gör så här:
- Örtkräm: Mixa örterna och färskost i en matberedare eller med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
- Mini-toast: Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut brödskivorna så att de plattas till något. Skär bort kanterna och skär brödet i stavar. Rosta i ugnen i ca 5 minuter eller tills de får lite färg. Låt svalna.
- Blomkålssoppa: Skala och hacka löken. Fräs i några minuter i olivolja i en kastrull. Pressa ner vitlöken och fräs i några minuter till.
- Skär blomkålen i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplet i bitar. Lägg ner i kastrullen.
- Tillsätt buljong, koka upp och låt sjuda under lock tills blomkålen är mjuk.
- Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer. Häll tillbaka den i kastrullen och tillsätt crème fraîche. Värm soppan och smaka av med salt och peppar.
- Häll upp soppan i små glas. Spritsa lite örtkräm på varje mini-toast och lägg på glaset. Servera direkt.
TIPS! Servera soppan som en förrätt!


