Här är det svålen som spelar huvudrollen, även om det vitlöks- och salviafyllda fläskköttet också är ljuvligt gott. För att få en gyllene och krispig svål som riktigt smälter i munnen måste man använda sig av en lite märklig teknik. Så från och med nu kan du lägga till en hårtork i din arsenal av köksredskap – vår ”little piggy” ska nämligen på skönhetssalong och få sig både skrubb och föning. Tänk på att köttet ska ligga i kylskåpet över natten.

Antal: 4-6 portioner portioner
Ingredienser:
- 2 kg fläsksida med svål
- ca 1/2 dl + 1 tsk bordssalt
- 4 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
- 1 kruka salvia
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1/2 dl flingsalt
- 1 dl gås- eller ankfett
- till bindning steksnöre
Stomp med potatis, blomkål och broccoli
- 600 g mjölig potatis
- 250 g blomkål
- 250 g broccoli
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 1 liten purjolök
- 2 msk olivolja
- 50 g smör
- salt och svartpeppar
Karamelliserad rödkål
- ca 350 g rödkål
- 1 gul lök
- 1 msk olivolja
- 2 msk farinsocker
- 2 msk balsamvinäger
- salt
Gör så:
Porchetta
- Värm ankfettet tills det är rykande hett. Häll det över fläsksidan och ställ in i ugnen.
- Torka av svålen med hushållspapper. Skär ett snitt från den ena kortsidan med en vass kniv och fortsätt längs hela långsidan. Skär likadana snitt i resten av svålen med cirka 1⁄2 cm mellanrum. Snitten ska gå ända ner i fettet men inte ner i själva köttet. Gnid in svålen med 1⁄2 dl bordssalt.
- Torka den sedan med en hårtork tills den är snustorr. Rulla in hela fläsksidan i en kökshandduk och låt den ligga i kylen över natten.
- Värm ugnen till 225 grader.
- Börja på fläsksidans ena långsida och skär med en kniv mellan köttet och fettet. Stanna cirka 2 cm från den andra långsidan. Fettet och svålen ska inte lossna helt från köttet. Lägg fläsksidan med svålen nedåt.
- Fördela vitlök och salviablad på köttet. Salta med bordssalt och peppra. Rulla ihop köttet – utan att svålen följer med. Avsluta med att rulla svålen runt köttet och bind upp med ett steksnöre. Gnid in svålen med flingsalt.
- Efter 20 minuter, sänk värmen till 150 grader och stek i ytterligare cirka 1 1⁄2 timme, eller tills fläsksidan har en innertemperatur på 65 grader.
- Höj värmen i ugnen till högsta och låt svålen puffa upp och bli gyllen- brun och knaprig. Innertemperaturen i köttet ska vara cirka 70 grader. Se till så att svålen inte blir bränd! Ta ut och låt köttet vila i cirka 10 minuter utan att täcka över det.
- Servera köttet uppskuret i skivor tillsammans med stomp och karamelliserad rödkål. (se recept nedan)
Stomp med potatis, blomkål och broccoli
- Strimla kålen. Skala och finhacka löken.
- Fräs löken i olja i en stekpanna tills den börjar mjukna. Tillsätt kålen och fräs i ytterligare några minuter.
- Tillsätt farinsocker och balsamvinäger och låt koka ihop i 10 minuter. Smaka av med lite salt. Rödkålen kan serveras både varm och rumsvarm.
Karamelliserad rödkål
- Strimla kålen. Skala och finhacka löken.
- Fräs löken i olja i en stekpanna tills den börjar mjukna. Tillsätt kålen och fräs i ytterligare några minuter.
- Tillsätt farinsocker och balsamvinäger och låt koka ihop i 10 minuter. Smaka av med lite salt. Rödkålen kan serveras både varm och rumsvarm.
Dryckestips!
- Strimla kålen. Skala och finhacka löken.
- Fräs löken i olja i en stekpanna tills den börjar mjukna. Tillsätt kålen och fräs i ytterligare några minuter.
- Tillsätt farinsocker och balsamvinäger och låt koka ihop i 10 minuter. Smaka av med lite salt. Rödkålen kan serveras både varm och rumsvarm.


