Vill du imponera med ett riktigt lyxigt recept på cappuccinofudge till jul? Den här krämiga kaffefudgen med smak av cappuccino, espresso och kakao är julgodis när det är som bäst – men den kräver lite tålamod och rätt teknik för att få den där perfekta, mjuka konsistensen. Följer du dock detta recept så kommer du få en perfekt krämig och len fudge med djup kaffesmak som passar lika bra på julbordet som i en fin burk som ätbar julklapp.

Foto Lisa Björner
Cappuccinofudge
Tid:
Antal: ca 20 rutor
Ingredienser
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 2 msk smör
- 2 msk ljus sirap
- 2 msk snabbkaffepulver
- 1 nypa salt
- 1 tsk vaniljsocker
Vitchokladkräm - 150 g vit choklad
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 tsk smör
- mörk choklad
Gör så här:
- Smörj en avlång form. Förbered ett kallt vattenbad genom att fylla diskhon med kallt vatten.
- Blanda alla ingredienser till fudgen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.
- Öka värmen något och låt blandningen koka till 113 grader. Ta direkt bort kastrullen från värmen och doppa ner den i vattenbadet i ca 5 sekunder för att kokningen ska avstanna.
- Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna till 49 grader.
- Vispa fudgen kraftigt tills den tjocknar och förlorar sin glans. (Använd gärna en hushållsassistent om du har, då detta kan ta en liten stund).
- Tryck med oljade fingrar ner fudgen jämnt i formen. Ställ in den i kylen tills den stelnar.
- Finhacka vitchokladen och smält den i en skål över sjudande vattenbad tillsammans med grädden.
- Tillsätt smör i små bitar och rör försiktigt till en slät kräm. Häll krämen över fudgen. Låt svalna något och garnera sedan med lite riven mörk choklad.
- Ställ in i kylen för att stelna helt. Skär fudgen i rutor.


