Pepparkaks­deg

Vi älskar att både ge och få hemgjorda presenter – och då gärna ätbara. Dagens julklappstips är därför – gör en god pepparkaksdeg. Paketera vackert. Ge tillsammans med pepparkaksformar, juliga strössel/garnityr och så självklart receptet fint nedskrivit.

Antal: ca 140 kakor portioner

Ingredienser:

  • 2 ½ dl farinsocker
  • ¾ dl ljus sirap
  • ¾ dl vatten
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 7-8 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Häll farinsocker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp blandningen.
  2. Blanda smör och kryddor. Lägg ner smöret i kastrullen och låt smälta. Låt sedan blandningen svalna utan att röra om.
  3. Blanda bikarbonat med 6 dl mjöl. Rör ner i sirapsblandningen och blanda till en slät deg. Tillsätt mer mjöl efter behov. Täck degen med plastfolie och låt stå kallt i några timmar, helst till nästa dag.
  4. Värm ugnen till 175 grader. Ta upp degen och knåda den smidig på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen tunt. Ta ut kakor med mått i önskad form. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler.
  5. Garnera med kristyr och strössel.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Gougères med Gruyère AOP

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x