Vi älskar att både ge och få hemgjorda presenter – och då gärna ätbara. Dagens julklappstips är därför – gör en god pepparkaksdeg. Paketera vackert. Ge tillsammans med pepparkaksformar, juliga strössel/garnityr och så självklart receptet fint nedskrivit.

Antal: ca 140 kakor portioner
Ingredienser:
- 2 ½ dl farinsocker
- ¾ dl ljus sirap
- ¾ dl vatten
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 msk malen kanel
- 1 msk malen ingefära
- 1 tsk malen kryddnejlika
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 ½ tsk bikarbonat
- 7-8 dl vetemjöl
Gör så här:
- Häll farinsocker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp blandningen.
- Blanda smör och kryddor. Lägg ner smöret i kastrullen och låt smälta. Låt sedan blandningen svalna utan att röra om.
- Blanda bikarbonat med 6 dl mjöl. Rör ner i sirapsblandningen och blanda till en slät deg. Tillsätt mer mjöl efter behov. Täck degen med plastfolie och låt stå kallt i några timmar, helst till nästa dag.
- Värm ugnen till 175 grader. Ta upp degen och knåda den smidig på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen tunt. Ta ut kakor med mått i önskad form. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler.
- Garnera med kristyr och strössel.


