
Har alltid drömt om att ha ett päronträd i trädgården. Har dessvärre bara ett litet äppleträd samt ett plommonträd som har aldrig gett frukt. Så för att baka denna ljuvliga päronkaka i gjutjärnspanna med kardemummagrädde får jag helt enkelt ge mig ut och palla hos någon granne…
Antal: ca 8 bitar portioner
Ingredienser:
- ca 500 g päron
- 2 dl farinsocker
- 1 tsk kanel
- 50 g smör
- 2 ägg
- 2 ¼ strösocker
- 2 ¼ vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk kardemumma
Gör så:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skala, kärna ur och skiva päronen.
- Blanda päronen med farinsocker och kanel.
- Smält smöret i en gjutjärnspanna.
- Lägg ner päronen och bryn dem i ca 5 minuter.
- Vispa ägg och strösocker poröst.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
- Häll smeten över päronen i pannan.
- Ställ in pannan i ugnen och grädda i ca 30 minuter.
- Låt kakan svalna något.
- Dra med en kniv runt kanten av pannan och stjälp sedan upp den så att päronen ligger uppåt.
- Vispa grädden och smaksätt med kardemumma.
- Servera pajen varm eller kall med kardemummagrädde.


