Pain d’épice är en ljuvligt söt och kryddig kaka. I Frankrike serverar man den gärna med lite smör och marmelad till frukost. Vi väljer att servera den till glöggminglet med färska fikon och en smakrik ädelost. Så otroligt gott!

Pain d´epice med ädelost och fikon
Antal: 1 limpa
Ingredienser:
- 4 dl vetemjöl
- 1 dl grovt rågmjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kardemumma
- 1/2 tsk malda nejlikor
- 1/2 tsk malen muskot
- 2 dl honung
- 2 dl apelsinmarmelad
- 50 g smör
- 1/2 dl mjölk
- 1 ägg
- ca 8 sockerbitar (kan uteslutas)
Ädelost och färska fikon till servering
Gör så:
- Sätt ugnen på 175 grader Smörj och mjöla en avlång bakform, ca 1 1/2 liter.
- Blanda de torra ingredienserna samt kryddorna i en stor bunke.
- Värm honung, marmelad, smör och mjölk i en kastrull över låg värme. När allt har precis smält, häll blandningen över de torra ingredienserna. Rör till en slät smet. Låt svalna något och rör sedan ner ägget.
- Häll smeten i formen. Krossa sockerbitarna lätt och strö över.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna. Servera med t ex ädelost och färska fikon.


