En lyxig och smakrik rätt med oxfilé, krämig polenta med Gruyère och örter, färska fikon och portvinssås.

Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
Ingredients
- 4 skivor oxfilé
- 2 msk smör
- 1 msk olja
- 2 fikon, halverade
Krämig polenta med Gruyère och örter
- 1 schalottenlök
- 1 msk olivolja
- 8 dl hönsbuljong
- 3 dl vispgrädde
- 2 1⁄2 dl polentagryn
- 2 msk finhackad färsk timjan
- 3 msk finhackad färsk basilika
- 1 msk finhackad färsk rosmarin
- 50 g Gruyère AOP, riven
- salt och peppar
Portvinssås
- 1 schalottenlök
- 3 dl röd portvin
- 2 dl vatten
- 2 msk oxfond
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk farinsocker
- 1 tsk maizena majsstärkelse + kallt vatten
- salt och peppar
Gör så här:
- Börja med att göra portvinssåsen. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i några minuter. Tillsätt timjan, portvin, vatten, fond, balsamvinäger och socker. Koka upp och reducera till hälften, drygt 3 dl. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Rör ut maizenan i lite kallt vatten. Blanda ner under vispning och låt sjuda tills såsen tjocknat något. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
- Skala och hacka schalottenlöken till polentan och fräs den i olja i en kastrull i några minuter. Häll i buljong och grädde och koka upp. Rör ner polentan under kraftig vispning, tills den är slät. Låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills den är klar. Rör ner örterna och riv ner Gruyère. Smaka av med salt och peppar.
- Salta och peppra köttet. Värm upp smör och olja i en stekpanna. Stek köttet några minuter på var sida, beroende på hur väl stekt man vill ha köttet. Låt vila i ca 5 minuter.
- Lägg upp oxfilén på tallrikar med den krämiga polentan och fikonen. Ringla över lite av portvinssåsen. Servera resten vid sidan om.


