Denna orientaliska linssoppa kommer från vår bok Soppor, bröd och röror – och är den mest populära soppan i hela boken. Eftersom boken är rätt gammal och bilderna känns lite utdaterade så har vi plåtat om den. Blir inte avskräckt av den långa ingredienslistan – den är superlätt att laga samt otroligt smakrik och mättande. I slutet av inlägget hittar ni fler goda recept med linser!

Ingredienser:
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- ca 2 msk raps- eller solrosolja
- 1 tsk stött spiskummin
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk cayennepeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 2 dl röda linser
- 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
- 1 burk à 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 morot
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- 2 selleristjälkar
- salt och peppar
- 3 msk hackad persilja
- gräddfil eller crème fraiche till servering
Gör så här:
- Skala, hacka och fräs löken i oljan i en kastrull i några minuter. Rör i kryddorna.
- Skölj linserna och lägg ner dem i kastrullen.
- Häll på buljong, krossade tomater och tomatpuré. Låt puttra i ca 10 minuter.
- Skala och skär moroten i tärningar. Skär även paprika och selleri i tärningar.
- Rör ner grönsakerna i soppan och låt puttra i ytterligare 10 minuter eller tills linserna är mjuka.
- Tillsätt mer buljong ifall det behövs. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera med persilja och servera med gräddfil eller crème fraiche.


