Orientalisk linsgryta med merguez och persiljebulgur

En kryddig och smakrik linsgryta med merguezkorv och persiljebulgur. Perfekt för att ge lite värme och exotiska smaker till en grå dag. Uteslut merguezkorven om man vill ha rätten vegetarisk – den är ändå lika god!

Antal: ca 6 portioner portioner

Ingredienser:

  • 600 g merguez eller annan lammkorv

Linsgryta

  • 500 g sötpotatis
  • 2 röda paprikor
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 stjälkar bladselleri
  • 800 g krossade tomater
  • 2 dl höns- eller grönsaksbuljong
  • 3 dl röda linser
  • 1–1 1/2 msk sambal oelek
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk strösocker
  • salt och peppar

Persiljebulgur

  • 4 1/2 dl bulgur
  • grönsaksbuljong
  • ca 4 dl hårt packad bladpersilja
  • 1/2 dl rapsolja
  • örtsalt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader. Skala sötpotatisen och dela och kärna ur paprikan. Skär dem i klyftor och lägg på en plåt.
  2. Ringla över 1 msk olivolja, salta och rör om. Rosta i ugnen i 10-15 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök under tiden. Finhacka även bleksellerin.
  4. Fräs lök och vitlök i 1 msk olivolja i några minuter i en stekgryta. Tillsätt sellerin och fräs i ytterligare någon minut.
  5. Häll i krossade tomater, buljong, linser, sambal oelek, tomatpuré och socker. Koka upp och låt puttra under lock i cirka 20 minuter eller tills linserna är mjuka.
  6. Tillsätt rostad sötpotatis och paprika. Smaka av med salt och peppar.
  7. Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen men i grönsaksbuljong i stället för vatten. Mixa persiljan och tillsätt oljan. Rör ihop persiljeoljan med bulgurgrynen och smaka av med örtsalt.
  8. Stek eller grilla korven. Servera den tillsammans med persiljebulgur och linsgryta.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Röd spetskåls­sallad med mynta, koriander, jordnötter och lime- och chilisås

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x