Nudel- och bläckfisk­sallad med lime-, ingefära & jalapeño­dressing

En smarrig sallad med grillad bläckfisk, nudlar och en dressing med lime, ingefära och jalapeño.

Antal: 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • ca 500 g bläckfisk (se text om olika sorters bläckfisk efter receptet)
  • ca 3 dl mjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk pressad citronsaft
  • rivet skal från ½ citron
  • ¼ tsk salt
  • ⅓ rödlök
  • 150 g tunna risnudlar
  • 200 g salladskål
  • 100 g sockerärtor
  • 10 rädisor
  • blandade groddar och skott (t.ex. böngroddar, vattenkrasse, ärtskott, solrosskott)

Dressing

  • 1 jalapeño eller grön chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl pressad limesaft
  • ½ dl flytande honung
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • ½ dl färska korianderblad
  • 1 dl olivolja
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Rensa bläckfisktuben och dra bort brosket (om det inte redan är gjort). Lägg ner bläckfisken i mjölken och låt dra i cirka 1 timme för att möra köttet. Ta upp bläckfisken ur mjölken och skölj den. Blanda bläckfisken med olja, citronsaft- och skal samt salt. Marinera i minst 1 timme.
  2. Skala och skär rödlöken i tunna skivor och lägg i kallt vatten.
  3. Kärna ur jalapeñon till dressingen. Mixa den tillsammans med övriga ingredienser i matberedare eller med stavmixer till en slät dressing. Smaka av med salt och peppar.
  4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och låt rinna av. Strimla salladskålen tunt. Skär sockerärtorna i tunna strimlor och rädisorna i skivor. Sila bort vattnet från rödlöken.
  5. Grilla bläckfisken runtom i ett par minuter i en het grillpanna. Skär bläckfisktuben i skivor.
  6. Lägg upp salladskålen i skålar eller på ett stort serveringsfat. Fördela nudlar, lök, sockerärtor, rädisor och bläckfisk ovanpå. Ringla över dressingen och toppa med skott och groddar. Servera direkt.

Bläckfisk

  1. Det kan ibland vara förvirrande att veta vad som som är vad när det gäller bläckfisk. Det finns nämligen två olika varianter (som man äter): 8-armad och 10-armad. Det som på engelska kallas ”squid” är den 10-armade, även känd som ”calamari”, och är mest igenkännbar i matlagning genom att man skär upp den i ringar och t ex friterar. Den 8-armade kallas ”octopus” på engelska (pulpo på spanska). Denna sorts bläckfisk kan var så liten som bara några centimeter – till 2 meter lång. I detta recept har vi använt både calamari och små 8-armade bläckfiskar.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Kyld gurk- och avokadosoppa

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x