Nachos med kyckling, picklad jalapenos, salsa och koriander

Fredag betyder för många texmex och fredagsmys. Idag kör vi en favorit i repris och tipsar om denna smidiga och smarriga allt-i-ett-rätt. Passar perfekt att ställa fram plåten på matbordet (eller soffbordet för den delen) och köra ”family style” där alla delar på det goda! Ett tips är att servera en fräsch sallad till. Den funkar också utmärkt att ställa fram med endast några servetter som tilltugg!

Antal: 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • ca 500 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
  • ca 3 msk olivolja
  • 2 tsk chilipulver (* se kommentar nedan)
  • 1 tsk vitlökspulver
  • ½ tsk malen ancho chilipeppar
  • ½ tsk oregano
  • salt och peppar
  • ca 250 g salta nacho chips (ca 1 1/2 påse)
  • ca 2 dl riven ost
  • ca 3 dl tacosås eller salsa
  • 15 körsbärtomater
  • ca 3 dl gräddfil
  • 1/2 rödlök, skivad
  • färsk koriander till garnering

Picklad jalapenos

  • 3-4 jalapenos
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl färskpressad lime
  • limeklyftor

Gör så här:

  1. Börja med att göra de picklade jalapenos. Blanda vatten, socker och ättiksprit och koka upp. Låt sjuda i någon minut och låt sedan svalna. (Tips- lägg kastrullen i ett kallt vattebad så svalnar lagen snabbare!) Tillsätt limesaft. Skiva jalapeño och lägg i en burk. Häll på lagen. Låt stå i kylen i ett par timmar, helst över natten.
  2. Värm ugnen till 200 grader. Skär kycklingen i bitar. Blanda chilipulver, anchopulver, vitlökspulver och oregano. Rör ihop kryddblandningen med kycklingen och stek i olivolja i en stekpanna tills kycklingen är genomstekt. Salta och peppra.
  3. Sprid ut nacho chips på en bakplåt. Sprid ut kycklingen ovanpå. Toppa med rivenost. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten har smält. Ta ut plåten ur ugnen och toppa med lite tacossås, körsbärstomater, gräddfil, rödlök och de picklade jalapenos. Garnera med koriander. Servera med limeklyftor och eventuellt mer tacosås/salsa och gräddfil på sidan.
  4. Ställ fram på bordet och ”dig in”!

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Mint Julep

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x