Mini-focaccia

Längtar tillbaks till förra sommarens semester i Ligurien då vi åt focaccia till både frukost, lunch och middag. Så gott är det nämligen. Så därför bjuder vi idag på receptet på focaccia – dekorerad med grönsaker och örter. Det här med att garnera focaccian i ett fint mönster är nog dock snarare en instagram-trend än en italiensk tradition

Antal: 6-8 stycken portioner

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • ½ dl olivolja
  • ½ tsk salt
  • 7 – 8 dl vetemjöl special

Till garnering

  • grönsaker
  • färska örter
  • oliver
  • flingsalt
  • olivolja

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, ca 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet samt olivolja och salt. Blanda i det mesta av mjölet, lite i taget, och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
  2. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 6 – 8 bitar. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca 2 cm tjock. Lägg över rundlarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 minuter under oljad plastfolie.
  3. Värm ugnen till 225 grader. Pensla lite olja på varje bröd. Strö över lite flingsalt. Grädda focaccian i ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Håll koll så att de inte bränns. Ringla över lite olivolja innan servering.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Blancherad sparris och rädisor med chèvre, brynt smör och pistage­nötter

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x