Längtar tillbaks till förra sommarens semester i Ligurien då vi åt focaccia till både frukost, lunch och middag. Så gott är det nämligen. Så därför bjuder vi idag på receptet på focaccia – dekorerad med grönsaker och örter. Det här med att garnera focaccian i ett fint mönster är nog dock snarare en instagram-trend än en italiensk tradition

Antal: 6-8 stycken portioner
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- ½ dl olivolja
- ½ tsk salt
- 7 – 8 dl vetemjöl special
Till garnering
- grönsaker
- färska örter
- oliver
- flingsalt
- olivolja
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, ca 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet samt olivolja och salt. Blanda i det mesta av mjölet, lite i taget, och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 6 – 8 bitar. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca 2 cm tjock. Lägg över rundlarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 minuter under oljad plastfolie.
- Värm ugnen till 225 grader. Pensla lite olja på varje bröd. Strö över lite flingsalt. Grädda focaccian i ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Håll koll så att de inte bränns. Ringla över lite olivolja innan servering.


