Messmörskola är en mjuk och len kola med en klassisk svensk smak – rund, karamellig och med en fin liten sälta som lyfter sötman precis lagom. Kombinationen av fylligt messmör och smörig kola ger en seg, len konsistens och en smak som känns både lite spännade och lyxig.

Len och god messmörskola
Antal: ca 30 stycken
Ingredienser:
- 50 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- ½ dl glykos
- 2 dl Messmör
- ½ tsk ättiksprit (12 %)
- 1 nypa flingsalt
Gör så här:
- Smörj en liten form, ca 15 x 10 cm (eller avlång bakform).
- Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser förutom flingsalt.
- Koka upp över låg värme tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.
- Öka värmen något och låt koka till en temperatur av 125 grader.
- Rör försiktigt då och då så det inte bränns vid – men var försiktig med att röra för mycket då sockret kan då kristallisera sig!
- Häll upp blandningen i formen. Låt svalna något, strö sedan över lite flingsalt.
- Låt kallna och stelna.
- Skär eller klipp sedan i rutor med en smord kniv/sax. Slå in i smörpapper.


