Len och god messmörs­kola

Messmörskola är en mjuk och len kola med en klassisk svensk smak – rund, karamellig och med en fin liten sälta som lyfter sötman precis lagom. Kombinationen av fylligt messmör och smörig kola ger en seg, len konsistens och en smak som känns både lite spännade och lyxig.

Messmörskola som ligger uppskuren samt inlindad i smörpapper på en skärbräda i marmor.

Len och god messmörskola

Antal: ca 30 stycken

Ingredienser:

  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • ½ dl glykos
  • 2 dl Messmör
  • ½ tsk ättiksprit (12 %)
  • 1 nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Smörj en liten form, ca 15 x 10 cm (eller avlång bakform).
  2. Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser förutom flingsalt.
  3. Koka upp över låg värme tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.
  4. Öka värmen något och låt koka till en temperatur av 125 grader.
  5. Rör försiktigt då och då så det inte bränns vid – men var försiktig med att röra för mycket då sockret kan då kristallisera sig!
  6. Häll upp blandningen i formen. Låt svalna något, strö sedan över lite flingsalt.
  7. Låt kallna och stelna.
  8. Skär eller klipp sedan i rutor med en smord kniv/sax. Slå in i smörpapper.
0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Två glas på fot med äggtoddy på ett vitt träbord med grankrans i bakgrunden

Nästa inlägg

Äggtoddy – klassisk och med smak av saffran

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x