Se film på hur du gör en kanelbullekrans

Helen Pe

Julbak som doftar kanel och sprider riktig mysfaktor? I det här blogginlägget visar vi hur du enkelt kan göra en kanelbullekrans som passar perfekt till adventsfika, glöggmys och julbord. En kanelbullekrans är ett festligt alternativ till vanliga kanelbullar – lika gott, men extra fint att ställa fram när du vill bjuda på något hembakat med julkänsla. Här får du tips på hur du får till en snygg form, härlig fyllning och en krans som blir saftig och gyllene varje gång. Receptet hittar du längre ner i inlägget.

Snurrad kanelbullekrans

Tid: ca 60 min + jäsning & gräddning: ca 2 tim
Antal: 10 – 12 bitar

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk, rumsvarmt
  • ¾ dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 6 – 7 dl vetemjöl
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • 1 ägg + lite vatten till pensling

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och vispa tills jästen har löst sig.
  2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig (ca 10 minuter, 20 minuter för hand).
  3. Klicka ner smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
  4. Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter, eller tills degen har dubblat i storlek.
  5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen till en slät kräm.
  6. Ta upp degen på ett mjölat arbetsbord. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 60 cm.
  7. Bred ut fyllningen på degen.
  8. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Lägg rullen med skarven uppåt. Börja ca 2 cm från ena änden och skär rullen på längden, så du får två längder. Snurra de två längderna runtom varandra, med snittytan uppåt.
  9. Forma till en krans och fäst ihop ändarna. Lägg kransen på en bakplåt, täckt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt i 30 – 40 minuter.
  10. Värm ugnen till 200 grader.
  11. Vispa ihop ägget med vatten och pensla kransen. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Täck med folie ifall den börjar få för mycket färg.
  12. Låt svalna på ett galler.

TIPS!

Det går självfallet utmärkt att byta ut kanelen mot kardemumma.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Polkagristryffel

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x