Laksa är en nudelsoppa med ursprung hos Peranakanfolket. Här är en variant med nudlar, kokos, kyckling och sötpotatis.

Ingredienser:
- 2 röda chili
- 2 (endast den vita delen) citrongräs
- 4 schalottenlökar
- ca 300 g sötpotatis
- 2 kycklingfi léer
- ca 1 msk rapsolja
- 2 msk riven färsk ingefära
- 1 msk gurkmeja
- 8 dl hönsbuljong
- 8 dl kokosmjölk
- 250 g äggnudlar
- 2 msk (ca 1 lime) färskpressad limesaft
- 2 msk fisksås
- 1 kruka thaibasilika
- 1 kruka mynta
- 2 dl jordnötter
- 100 g färska böngroddar
Gör så:
- Kärna ur och finhacka chilin.
- Krossa citrongräset och strimla det fint.
- Skala och skiva schalottenlöken.
- Skala sötpotatisen och skär den i kuber.
- Strimla kycklingen.
- Värm oljan i en wok eller i en kastrull. Fräs chili, citrongräs, lök, ingefära och gurkmeja i ca 1 minut.
- Häll på buljong och kokosmjölk. Koka upp och tillsätt sötpotatisen. Sjud i ca 5 minuter eller tills potatisen börjar mjukna.
- Tillsätt kycklingen och sjud tills den är genomkokt, i ytterligare ca 5 minuter.
- Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och fördela nudlarna i stora soppskålar.
- Tillsätt limesaft och fisksås i soppan och häll upp den i skålarna.
- Hacka örterna och jordnötterna. Toppa med böngroddar, jordnötter och färska örter.


