Godaste knäcke­bröd med karamelliserad lök och dill

Det här knäckebrödet med karamelliserad lök, dillfrö och havssalt är som gjort för jul – frasigt, smakrikt och perfekt på julbordet. När den karamelliserade löken mixas ner i degvätskan får knäcket en djup sötma och en härlig rostad ton som gifter sig fint med dillfrö och salt. Servera till sill, ost och paté, eller slå in som en riktigt god hemmagjord julklapp.

Foto Matilda Lindeblad

Antal: ca 20 bitar

Ingredienser:

  • 200 g gul lök
  • 1 msk smör
  • 50 g jäst
  • 4 ½ dl vatten
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • ca 10 dl grovt rågmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • dillfrön och flingsalt

Gör så här:

  1. Skiva löken tunt. Stek över svag värme i smör i ca 30 minuter eller tills löken är karamelliserad. Låt svalna och mixa sedan med lite av vattnet till en slät puré.
  2. Värm resterande vatten till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt mjöl, olja salt, rågmjöl, vetemjöl samt löken. Knåda till en smidig deg. Täck och låt jäsa i ca 45 minuter.
  3. Värm ugnen till 250°C. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Ta en bit av degen och kavla ut den tunt. Strö över lite dillfrön och havssalt. Tryck till lite så att de fastnar. Grädda i 7 – 8 minuter eller tills brödet är gyllenbrunt. Låt svalna på galler. Gör likadant med resterande deg. Bryt sönder det färdiggräddade brödet i bitar.

Tips på fler bröd som passar att baka till jul!

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Wasabi- och misogravad lax

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x