Antingen kan man köpa färdig kimchi, som numera finns på de flesta välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan man göra det själv. Dock måste man tänka på att det tar 5 dagar att göra kimchi. Kimchi är fermenterade grönsaker – oftast kål – och en oumbärlig ingrediens i det koreanska köket. Sedan jag tog mod till mig och smakade kimchi har jag nästan alltid en burk som står och jäser i kylen.

Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
Kimchi
- ½ kinakål
- ½ dl salt
- 1 liter vatten
Kryddblandning till kimchi
- 2 msk koreansk chilipeppar eller red pepper flakes
- 2 msk cayennepeppar
- 2 msk paprikapulver
- 1 msk riven färsk ingefära
- 2 msk finhackad vitlök
- 2 msk fisksås eller ostronsås
- 1 msk strösocker
Sallad
- 250 g äggnudlar
- 3 medelstora morötter
- 1 gul zucchini
- 1 grön zucchini
- ca ½ dl svarta och/eller vita sesamfrön
- ca 150 g färska böngroddar
- salt och peppar
Gör så här:
- Skölj kålen och skär den i grova bitar. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen. Lägg eventuellt en tallrik över som tyngd och låt stå i kylen över natten.
- Häll bort vätskan och skölj kålen länge och noggrant.
- Rör ihop kryddblandningen och blanda den med kålen. Packa kålen tätt i en stor burk. Sätt på ett tättslutande lock och låt stå först i rumstemperatur i 1 dygn och sedan i kylen i ca 4 dagar.
- Gör salladen genom att koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.
- Skala morötterna och strimla dem med potatisskalare. Strimla även zucchinin. Koka upp lättsaltat vatten och förväll morot och zucchini i ca 30 sekunder. Häll av vattnet och skölj grönsakerna i kallt vatten.
- Rosta sesamfröna på medelvärme i en torr stekpanna.
- Blanda kimchi, nudlar, morot, zucchini, böngroddar och sesamfrön. Salta och peppra efter smak.


