Kimchi- och nudelsallad

Antingen kan man köpa färdig kimchi, som numera finns på de flesta välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan man göra det själv. Dock måste man tänka på att det tar 5 dagar att göra kimchi. Kimchi är fermenterade grönsaker – oftast kål – och en oumbärlig ingrediens i det koreanska köket. Sedan jag tog mod till mig och smakade kimchi har jag nästan alltid en burk som står och jäser i kylen.

Antal: 4 portioner portioner

Ingredienser:

Kimchi

  • ½ kinakål
  • ½ dl salt
  • 1 liter vatten

Kryddblandning till kimchi

  • 2 msk koreansk chilipeppar eller red pepper flakes
  • 2 msk cayennepeppar
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk finhackad vitlök
  • 2 msk fisksås eller ostronsås
  • 1 msk strösocker

Sallad

  • 250 g äggnudlar
  • 3 medelstora morötter
  • 1 gul zucchini
  • 1 grön zucchini
  • ca ½ dl svarta och/eller vita sesamfrön
  • ca 150 g färska böngroddar
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skölj kålen och skär den i grova bitar. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen. Lägg eventuellt en tallrik över som tyngd och låt stå i kylen över natten.
  2. Häll bort vätskan och skölj kålen länge och noggrant.
  3. Rör ihop kryddblandningen och blanda den med kålen. Packa kålen tätt i en stor burk. Sätt på ett tättslutande lock och låt stå först i rumstemperatur i 1 dygn och sedan i kylen i ca 4 dagar.
  4. Gör salladen genom att koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.
  5. Skala morötterna och strimla dem med potatisskalare. Strimla även zucchinin. Koka upp lättsaltat vatten och förväll morot och zucchini i ca 30 sekunder. Häll av vattnet och skölj grönsakerna i kallt vatten.
  6. Rosta sesamfröna på medelvärme i en torr stekpanna.
  7. Blanda kimchi, nudlar, morot, zucchini, böngroddar och sesamfrön. Salta och peppra efter smak.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Mac ’n’ Cheese

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x