Receptet på denna supersaftiga kardemummakaka har vi fått av vår ”extra-mamma” Marie. Ni kanske minns att vi har nämnt henne förut – det är nämligen hon som bakar 8000 kakor varje jul och ger bort till alla sina vänner. Det är även hon som har lyckats ”muta bort” en fortkörningsbot i USA med sina vansinnigt goda chocolate chip cookies…Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Hembakat.

Antal: 10-12 bitar portioner
Ingredienser:
- 2 dl strösocker
- 150 g smör, rumsvarmt
- 3 ägg
- 1 dl yoghurt eller filmjölk
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ½ msk nystött kardemumma
- kanel och pärlsocker till garnering
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smöra och bröa en gjutjärnspanna (eller bakform) som rymmer minst 1.2 liter.
- Vispa socker och smör poröst. Vispa ner äggen, ett i taget.
- Rör ner filmjölken.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
- Häll ner smeten i pannan och bred ut den jämt. Strö över lite kanel och pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills en sticka kommer ut torr. Täck kakan med lite folie om den börjar bli för mörk.
- Låt svalna.


