Idag bjuder vi på recepten på 4 av våra godaste fudge – Chokladfudge, Cappuccinofudge, Ingefärs- och kokosfudge och Rocky road-fudge.

Antal: ca 20 rutor per fudge portioner
Ingredienser:
Chokladfudge – grundrecept
- ca 20 stycken
- 50 g smör
- 3 msk kakao
- 5 dl strösocker
- 2 dl mjölk
- 100 g mörk choklad (60–70 % kakaohalt)
- 2 msk ljus sirap
Ingefärs- och kokosfudge
- ca 20 rutor
- 5 dl strösocker
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 2 msk smör
- 2 msk ljus sirap
- 3 tsk färsk riven ingefära
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 dl kokosflingor
Cappuccinofudge
- ca 20 rutor
- 5 dl strösocker
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 2 msk smör
- 2 msk ljus sirap
- 2 msk snabbkaffepulver
- 1 nypa salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 150 g vit choklad
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 tsk smör
- mörk choklad till garnering
Rocky road-fudge
- ca 20 rutor
- 1 dl hackade marshmallows
- 1 dl hackade jordnötter
Gör så:
Chokladfudge – grundrecept
- Smörj en avlång form. Förbered ett kallt vattenbad genom att fylla diskhon med kallt vatten.
- Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.
- Öka värmen något och låt blandningen koka till 113 grader.
- Ta direkt bort kastrullen från värmen och doppa ner den i vattenbadet i ca 5 sekunder för att kokningen ska avstanna.
- Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna till 49 grader. Vispa fudgen kraftigt tills den börjar förlora sin glans, ca 10 minuter.
- Tryck med oljade fingrar ner fudgen jämnt i formen. Ställ in den i kylen tills den stelnar och skär den sedan i små rutor.
- Tips! Tillsätt cocktailkörsbär, krossade polkagrisar eller nötter för att få ytterligare varianter.
Ingefärs- och kokosfudge
- Olja en avlång bakform.
- Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och kokos i en tjockbottnad kastrull. Följ därefter grundreceptet.
- Tillsätt vaniljsocker och kokosflingor och vispa kraftigt tills fudgen börjar förlora sin glans, ca 10 minuter.
- Tryck med oljade fingrar ner fudgen jämnt i formen. Ställ in fudgen i kylen tills den stelnar. Skär den i bitar när den har stelnat helt.
Cappuccinofudge
- Olja en avlång bakform. Blanda den första gruppen ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
- Följ därefter grundreceptet.
- Smält den vita chokladen i en skål över sjudande vattenbad tillsammans med grädden.
- Tillsätt smör i små bitar och rör sedan om försiktigt till en slät kräm.
- Låt svalna i rumstemperatur. Vispa sedan tills den tjocknar något. Bred ut krämen över fudgen.
- Dekorera med lite riven mörk choklad. Ställ in i kylen för att stelna. Skär den i rutor.
Rocky road-fudge
- När man gör denna fudge är det bäst att vara två personer som hjälps åt.
- Förbered en sats fudge (se grundreceptet på fudge), hälften med kakao och hälften utan kakao.
- När fudgen börjar stelna under vispningen, rör ner 1 dl hackade marshmallows och 1 dl hackade jordnötter.
- Varva de två sorterna i fyra lager i en form och ställ kallt. Skär sedan i rutor.

