Snart är det nyårsafton! Behöver ni tips på en riktig god dessert? I samarbete med @khoisangourmet har vi tagit fram detta ljuvliga recept – Inbakade vaniljpäron med vaniljkolasås. Ett perfekt slut på året!

Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
Vaniljinkokta päron
- 4 fasta päron
- 5 dl vatten
- 4 dl strösocker
- 1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
- skalet från 1/2 citron, i remsor citronskal
Vaniljkolasås
- Spadet till päronen
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- En nypa salt
Smörinbakat
- 1 rulle á 250 g smördeg
- 2 ägg
- Råsocker
Gör så:
Vaniljinkokta päron
- Skala päronen och låt skaften sitta kvar för en fin effekt.
- Skär bort en liten skiva nedtill på päronen så att de enkelt kan stå upprätt.
- Koka upp vatten, socker, vaniljpulver och citronskal i en liten kastrull.
- Lägg sedan i päronen och låt koka i 15 – 20 minuter eller tills de känns lite mjuka. (Prova med en potatissticka.)
- Låt päronen sedan kallna i lagen.
- Ta upp päronen från lagen och lägg dem åt sidan. Gör sedan din vaniljkolasås.
Vaniljkolasås
- Sila bort citronskalen och koka upp lagen.
- Låt reduceras till 3 dl
- Tillsätt sedan vispgrädde och ljus sirap och låt koka tills temperaturen blir 110 grader
- Tillsätt sedan salt och låt den kallna
Smörinbakat päron
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skär smördegen i långa remsor, ca 1 1/2 cm breda.
- Börja med att vira runt en remsa längst ner på päronet. Skär bort överflödig deg och nyp ihop ändarna.
- Pensla degremsan med uppvispat ägg.
- Ta sedan en ny remsa smördeg och vira runt päronet så att den överlappar den undre remsan lite grann. Pensla med ägg.
- Fortsätt klä päronen med smördeg tills de är helt täckta. Se till att nypa ihop degen längst upp på päronet.
- Ställ päronen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över råsocker.
- Grädda i ca 20 minuter på nedersta falsen i ugnen. Om den börjar få för mycket färg, täck med folie.
- Serveras varma med kolasåsen och vaniljglass.



