Ett recept på att göra egen tonicsyrup från vår bok Laga mat från grunden med Systrarna Eisenman.

Antal: ca 1 liter portioner
Ingredienser:
- 1 liter vatten
- skal (i breda strimlor) från 3 citroner
- skal (i breda strimlor) från 2 lime
- skal (i breda strimlor) från 1 grapefrukt
- skal (i breda strimlor) från 1 apelsin
- 75 g citrongräs, finhackat
- ½ dl citronsyra
- 20 g kinabark
- 8 kryddpepparkorn
- ¼ tsk kardemummakärnor
- ½ kanelstång
- 1 stjärnanis
- 1 tsk torkad lavendel
- en nypa salt
- Sockerlag
- 6 dl strösocker
- 3 dl vatten
Tips!
- Tips! Kinabark kan hittas i diverse hälsokostbutiker eller, bor man i Stockholm, på Stockholms Æter & Essence-fabrik. Det finns även en mängd olika nätbutiker som säljer det.
Gör så här:
- Blanda alla ingredienserna utom sockerlagen i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda med ett lock på glänt i cirka 15 minuter. Låt svalna och häll sedan upp allt i en glas- eller plastbehållare med lock. Låt stå i kylen i 2 dygn. Skaka på burken då och då.
- Sila bort kryddorna genom en finmaskig sil. Sila sedan ytterligare en gång genom ett kaffefilter eller flera lager silduk. Med ett kaffefilter blir sirapen något klarare men den tar längre tid att sila.
- Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull. Koka upp och rör om tills sockret har smält. Låt svalna.
- Blanda sockerlagen med vätskan. Vill man ha en mindre söt tonic kan man ta lite mindre sockerlag.
- Vid servering, blanda tonicsirapen med kolsyrat vatten efter smak. Drick den gärna kall med mycket is.


