En himmelskt god granola med smak av jordnötssmör. Perfekt att göra själv med olika gryn, frön, nötter och kokosflingor. Kan anpassas efter smak och allergier.

Ingredienser:
- 4 dl havregryn
- 3 dl rågflingor
- 3 dl dinkelflingor
- 2 dl boveteflingor
- 2 dl solroskärnor
- 2 dl pumpafrön
- 1 dl hela linfrön
- 1/2 dl sesamfrön
- 2 dl kokosflingor/chips
- 2 dl hackade nötter
- 2 tsk malen kanel
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 dl vatten
- 3/4 dl neutral olja
- ca 1 dl honung, lönnsirap eller råsocker
- 1 dl jordnötssmör
- 2 dl torkad frukt
Gör så:
- Värm ugnen till 150 grader.
- Blanda alla torra ingredienser förutom torkade frukter och bär i en stor bunke.
- Värm vatten, olja, honung (eller socker eller sirap) och jordnötssmör tills allt har lösts sig.
- Häll ner vätskan i omgångar i granolan och krama in väl i grynblandningen med händerna.
- Sprid ut blandningen på två plåtar, ända ut till kanterna.
- Platta till med händerna så att den sprids ut så jämnt som möjligt – då undviker man att den blir bränd på kanterna.
- Rosta i 30–40 minuter. Rör om då och då.
- Låt svalna helt.
- Blanda till sist med den torkade frukten och förvara i burkar med tättslutande lock.


