En saftig helstekt kyckling med citron och timjan serverad med sötpotatispuré med chèvre.

Ingredienser:
- 1.6 kilo färsk kyckling
- 50 g smör
- 2 msk färsk timjan
- vitlöksklyfta
- citron
- 3 lagerblad
- 4 dl torrt vitt vin
- ca 65 g ruccola och/eller blandsallad
- flingsalt
- nymalen peppar
- ca 1 kg sötpotatis
- 2 msk smör
- 1 dl crème fraiche
- ca 100 g chèvre
- salt
- nymalen svartpeppar
- 5 msk olivolja
- 3 msk balsamvinäger
- honung
Gör så:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Skala och pressa vitlöken. Rör ihop den med smör och den hackade timjan.
- Dela citronen i halvor. Lägg kycklingen i en ugnsform och tryck försiktigt in ca 2/3 av örtsmöret under skinnet på bröstet. Gnid in resten runtom kycklingen.
- Lägg några kvistar timjan i kycklingens buk tillsammans med 1/2 citron. Salta och peppra runtom hela kycklingen.
- Lägg resten av timjankvistarna, lagerbladen, andra halvan citronen och vitt vin i formen och ställ in kycklingen i ugnen.
- Stek tills den har en innertemperatur på 76 grader, längst in vid benet, i ca 1 timme och 15 minuter, eller tills vätskan från kycklingen är genomskinlig och klar för man skär i den. (Ifall kycklingen börjar få för mycket färg, täck med folie.)
- För att göra sötpotatispurén, skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i 10-15 minuter eller tills den är mjuk.
- Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Tillsätt smör och crème fraiche och mixa till en slät puré. Rör ner chèvreosten. Smaka av med salt och peppar.
- Vispa ihop ingredienserna till vinaigretten.
- Servera kycklingen med skyn, sötpotatis- och chèvrepurén, sallad och balsamicovinaigrette.


