Amerikanska havrekakor är nog de godaste kakorna jag vet. Jag glömmer aldrig när jag åt en Oatmeal Raisin Walnut Cookie första gången som barn när vi bodde i USA. Den söta sega men ändå krispiga kakan med smak av kanel och russin tillsammans med de knapriga valnötterna. Åh – så himmelskt goda! Det som är så härligt med våra havrekakor är att grundreceptet kan smaksättas med en stor variation av smarriga ingredienser som t ex kanel, kardemumma, torkad frukt, nötter, frön, choklad – you name it! Listan är lång. Kokos är annan favorit och får smaksätta dessa kakor. Njut av dem tillsammans med ett stort glas iskall mjölk.

Antal: ca 24 stycken portioner
Ingredienser:
- 200 g rumsvarmt smör
- 2 ½ dl farinsocker
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 2 msk vatten
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk malen kanel
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/4 tsk salt
- 7 dl havregryn
- 2 dl kokosflingor
- 1 dl russin
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägg och vatten.
- Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Rör ihop med äggblandningen till en jämn smet. Tillsätt havregryn, kokos och russin.
- Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Kakorna ska fortfarande vara mjuka när de tas ut ur ugnen.
- Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.


