Jag måste nog säga att amerikanska havrekakor är min all-time favoritbakverk. Jag fullkomligt älskar den sega men ändå krispiga konsistensen på kakorna – som kan smaksättas på så många olika sättt. Mina två favoriter är den klassiska med valnötter och russin och dessa med choklad och jordnötssmör. Alltså choklad och jordnötssmör – vilken fantastiskt smakkombination! Ett tips när du ska baka ut kakorna är att använda en glasskopa för att få till fina runda kakor och slippa kladda med händerna

Tid:
Antal: ca 25 kakor portioner
Ingredienser:
- 150 g rumsvarmt smör
- 2 dl farinsocker
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 1 dl jordnötssmör
- 2 msk vatten
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 kryddmått salt
- 1/2 tsk bikarbonat
- 7 dl havregryn
- 2 dl chokladknappar eller hackad choklad
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägg, jordnötssmör och vatten.
- Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Rör ihop med äggblandningen till en jämn smet. Tillsätt havregryn och chokladen. Klicka ut degen på en plåt, smord med bakplåtspapper.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
- Kakorna ska fortfarande vara mjuka när de tas ut ur ugnen. Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.


