När hösten verkligen har haft sitt intåg njuter vi av de vackra färger naturen har att erbjuda. Vi njuter dessutom av all härlig mat som nu kan skördas, t ex fläderbär. Picklade fläderbär är ett annorlunda och gott alternativ till kapris som vi kan verkligen tipsa om att prova. Det är viktigt att de kokas innan de läggs i lagen och kan med fördel förberedas några dagar innan. Tillsammans med fransk rostbiff och färgglad blomkål blir det en perfekt höstig helgmiddag

Antal: 6-8 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 1 – 1.2 kg rostbiff
- 2 tsk torkad timjan
- 2 msk smör
- 1 msk olivolja
- salt salt
- svartpeppar svartpeppar
- ätbara blommor (obesprutade), t ex ringblommor eller krasse
Inlagda fläderbär
- 5 dl omogna gröna fläderbär
Lag till fläderbär
- 3 dl äppelcidervinäger
- ½ dl strösocker
- 2 tsk salt
Picklad blomkål
- 3 dl äppelcidervinäger
- ½ dl strösocker
- 2 tsk salt
Lag till picklad blomkål
- 1 ½ dl ättiksprit
- 3 dl strösocker
- 4 ½ dl vatten
- ½ tsk hela nejlikor
- 3 kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
Gör så här:
- Börja med att förbereda de inlagda fläderbären. Lägg bären i en kastrull och täck dem med vatten. Låt koka i 10 minuter. Sila bort vattnet. Koka upp lagen. Fyll varma, väl rengjorda burkar med bär och täck med lag. Förslut och låt svalna. Låt stå i minst 2 dagar före servering.
- Bryt blomkålen i mindre buketter och lägg i en glasburk som rymmer minst 1 liter. Koka upp ingredienserna till lagen. Häll den heta lagen över blomkålen och låt kallna. Sätt på locket och låt stå i kylskåpet i minst 1 dygn.
- Värm ugnen till 125 grader.
- Krydda rostbiffen runtom med salt, peppar och timjan. Värm smör och olivolja i en stekpanna. Bryn rostbiffen runtom på hög värme. Lägg över i en ugnsfast form och sätt in en stektermometer. Ställ in köttet i ugnen i 1 – 1 ½ timme, tills det har en innertemperatur på 55° (rare) eller 60° (medium).
- Om rostbiffen ska serveras varm, låt den vila i 10 minuter under folie innan den skärs upp i tunna skivor. Om den ska serveras kall, låt den svalna helt innan den skivas. (Spar skyn från rostbiffen.)
- Lägg upp rostbiffskivorna på ett fat, ringla över skyn och garnera med de inlagda fläderbären och blommor.


