Lyckan för den som blir bjuden på denna paj, när de för ner skeden i pajen och skopar upp ljuvligt god fikon med dulce de leche och valnötter.

Antal: ca 6 små pajer portioner
Ingredienser:
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 5 msk strösocker
- 150 g kylskåpskallt smör
- 2 äggulor
Fyllning
- 6 färska fikon
- 6 msk dulce de leche
- ca 30 g hackade valnötter
- 1 ägg
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Börja med att göra pajdegen. Kör mjöl, socker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulorna och kör lite till – överarbeta inte degen. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
- Kavla ut degen (lägg undan lite deg till locken). Ta med mått ut rundlar och klä portionsformar med degen.
- Skär av skaftet på fikonen. Skär ett snitt som ett kors på toppen av varje fikon. Placera ett fikon i varje paj. Lägg en matsked dulce de leche och lite valnötter i varje fikon. Kavla ut resterande pajdeg. Skär ut cirklar stora nog att täcka pajerna. Lägg på deglocken och nyp ihop runt kanterna. Skär försiktigt några snitt i locket med en vass kniv. Av den deg som är kvar kan man skära ut små blad och dekorera locken med.
- Vispa ägget och pensla pajlocken.
- Grädda i ugnen i 20 – 30 minuter eller tills pajerna blivit gyllenbruna.
- Servera ljummen eller kall med en klick grädde, vaniljsås eller glass.


