Vi älskar donuts. Det ligger nog i våra amerikanska gener. Det första vi gör när vi kommer till USA är att köpa oss en chokladglaserad donut fylld med vaniljkräm. Och vi kan erkänna att det har nog hänt någon gång att en eller två donuts har fått slinka med i resväskan hem. Ibland får vi för oss att göra egna donuts. Det är faktiskt rätt enkelt. Enda nackdelen är att de är godast att äta samma dag som de görs. Men det brukar inte vara något problem för oss… he he…Detta recept tog vi fram för tidningen Hembakat.

Antal: ca 12 stycken portioner
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 1 1/2 dl mjölk
- 50 g smör, rumsvarmt
- 3/4 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- ägg
- rivet skal från 1 lime
- ca 5 – 6 dl vetemjöl
- ca 1 liter frityrolja
Limeglasyr
- 8 dl florsocker
- rivet skal från 1 lime
- 1 tsk vaniljsocker
- ca 1 1/4 dl färskpressad limesaft
- ca 1 dl riven kokos till garnering
- ev rivet limeskal till garnering
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Rör ner mjölken så att jästen löses upp. Lägg ner klickar av smöret. Tillsätt socker, bakpulver, vaniljsocker, salt, ägg, limeskal och nästan allt mjöl. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt tills degen har dubblat i storlek, ca 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den ca 1 ½ cm tjock. Låt vila i ca 10 minuter. Stansa sedan ut rundlar med ett mått, ca 8 cm i diameter. Lägg rundlarna på en bakplåt, täckt med bakplåtspapper och stansa ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckt tills munkarna har dubblat i storlek, ca 1 timme.
- Värm oljan till 170° i en kastrull. Fritera munkarna i omgångar tills de är gyllene, i ca 4 – 5 minuter. Vänd på munkarna 4 – 5 gånger under tiden att de friteras. Ta upp med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av.
- Limeglasyr: Rör ihop florsockermed limeskal, limesaft och vaniljsocker till en tjock glasyr. Doppa ovandelen av donuts i glasyren. Garnera med kokos och ev rivet limeskal. Donuts är godast nygjorda!


