Under åren har vi nog testat varje variant av gravad lax som existerar – och som inte existerar. Så nu har vi fått gå vidare till att grava andra sorts fiskar – och en helt ny värld har öppnats för oss. Denna citrusgravade torsk med fänkål och pepparrotskräm är helt ljuvlig.

Antal: 6-8 portioner portioner
Ingredienser:
- 500 g torskfilé (tinad)
- saft och skal från ½ apelsin
- saft och skal från ½ citron
- saft och skal från 1 lime
- 2 msk strösocker
- 2 msk jodfritt salt
- 1 tsk grovkrossade vitpepparkorn
- ½ dl finhackad dill
- ½ fänkål
- kryddgrönt och rivet citrusskal till garnering
Pepparotskräm
- 1 ½ dl créme fraiche
- ½ dl majonnäs
- 2-3 tsk riven färsk pepparrot
- salt och peppar
Gör så här:
- Fisken bör frysas innan den gravas för att ta död på eventuella parasiter.
- Torka av filéerna med hushållspapper och putsa dem sedan.
- Lägg fisken i en form. Häll över citrussaften.
- Blanda socker, salt, vitpeppar och citruskal. Gnid in salt- och sockerblandningen på fisken. Fördela dillen uppå.
- Lägg fisken (och eventuell saft och salt-och sockerblandning som blir kvar i formen) i en liten plastpåse och knyt ihop. Lägg påsen på ett fat och ställ i kylen för att gravas i ett dygn.
- Vänd på påsen 4 – 5 gånger under tiden.
- Rör ihop ingredienserna till pepparotskrämen.
Vid servering
- Skär fänkålen i så tunna skivor som möjligt, gärna med en mandolin.
- Ta ut fisken från kylskåpet. Torka eventuellt lite rent.
- Skär sedan fisken på snedden i tunna skivor.
- Varva torsken och fänkålen på assietter eller på ett serveringsfat.
- Spritsa pepparrotskrämen direkt på tallrikarna eller servera i en skål bredvid.
- Garnera med kryddgrönt och citrusskal.


