Citrus­gravad torsk med fänkål och pepparrots­kräm

Under åren har vi nog testat varje variant av gravad lax som existerar – och som inte existerar. Så nu har vi fått gå vidare till att grava andra sorts fiskar – och en helt ny värld har öppnats för oss. Denna citrusgravade torsk med fänkål och pepparrotskräm är helt ljuvlig.

Antal: 6-8 portioner portioner

Ingredienser:

  • 500 g torskfilé (tinad)
  • saft och skal från ½ apelsin
  • saft och skal från ½ citron
  • saft och skal från 1 lime
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk jodfritt salt
  • 1 tsk grovkrossade vitpepparkorn
  • ½ dl finhackad dill
  • ½ fänkål
  • kryddgrönt och rivet citrusskal till garnering

Pepparotskräm

  • 1 ½ dl créme fraiche
  • ½ dl majonnäs
  • 2-3 tsk riven färsk pepparrot
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Fisken bör frysas innan den gravas för att ta död på eventuella parasiter.
  2. Torka av filéerna med hushållspapper och putsa dem sedan.
  3. Lägg fisken i en form. Häll över citrussaften.
  4. Blanda socker, salt, vitpeppar och citruskal. Gnid in salt- och sockerblandningen på fisken. Fördela dillen uppå.
  5. Lägg fisken (och eventuell saft och salt-och sockerblandning som blir kvar i formen) i en liten plastpåse och knyt ihop. Lägg påsen på ett fat och ställ i kylen för att gravas i ett dygn.
  6. Vänd på påsen 4 – 5 gånger under tiden.
  7. Rör ihop ingredienserna till pepparotskrämen.

Vid servering

  1. Skär fänkålen i så tunna skivor som möjligt, gärna med en mandolin.
  2. Ta ut fisken från kylskåpet. Torka eventuellt lite rent.
  3. Skär sedan fisken på snedden i tunna skivor.
  4. Varva torsken och fänkålen på assietter eller på ett serveringsfat.
  5. Spritsa pepparrotskrämen direkt på tallrikarna eller servera i en skål bredvid.
  6. Garnera med kryddgrönt och citrusskal.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x