Maränger är så härliga då de är goda i all sin enkelhet – men kan även bli den mest dekadenta av desserter när man blandar dem med glass, grädde och t ex chokladsås. (Banan kan jag gärna skippa – fast Lisa älskar det förstås….). I detta marängrecept ringlar vi ner riktig mörk och god choklad – där chokladens bitterhet bryter av perfekt mot marängens sötma

Antal: ca 12 maränger portioner
Ingredienser:
- ca 125 g mörk choklad av god kvalité (ca 70 %)
- 4 äggvitor
- 1 kryddmått ättiksprit
- 2 ½ dl strösocker
- 1/2 tsk vaniljextrak
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka chokladen och smält i en skål över ett hett vattenbad.
- Vispa äggvitorna tillsammans med ättiksprit i en ren bunke till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget. Fortsätt vispa till en glansig och fast maräng.
- Häll ner nästan all choklad i marängen. Vänd i marängsmeten endast en gång med en stor sked – chokladen får inte blandas för mycket med marängen.
- Klicka ut marängmassan på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ringla över resterande choklad.
- Sätt in i marängerna i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda i ca 45 minuter.
- Stäng av ugnen och låt marängerna svalna i ugnen med luckan på glänt.


