Cashew- och karamell ”clusters” med choklad

Här bjuder vi på en av våra bästa recept på julgodis! Choklad, nötter och karamell – kan ni tänka er en bättre kombination! Försvinnande goda är dessa kan vi lova, så det blir nog ett antal satser av dessa innan självaste julafton. Dessa är dessutom perfekt som julklapp då det är ju aldrig fel att ge choklad till någon du tycker om! Gillar du för övrigt inte cashewnötter så går det alldeles utmärkt att byta till någon annan favoritnöt.

Foto Helen Pe

Cashew- och karamell ”clusters” med choklad

Tid: ca 30 minuter
Antal: ca 24 st

Ingredienser:

  • 250 g cashewnötter, osaltade och rostade
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 2 msk glykos
  • 1 krm ättiksprit (12 %)
  • ca 1 msk flingsalt
  • 175 g vitchoklad, finhackad
  • 50 g mörk choklad, finhackad

Gör så här:

  1. Lägg nötterna i små högar, ca 5 i varje, på bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser. Koka upp över låg värme tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuell socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.
  3. Öka värmen något och låt koka till en temperatur av 116 grader.
  4. Lägg en klick karamell på varje hög med nötter. Fös ihop nötterna lite så att varje hög håller ihop. Strö över lite flingsalt. Låt stelna.
  5. Smält den vita chokladen i en skål över ett sjudande vattenbad. Lägg en klick choklad på varje nöt- och karamellhög. Låt stelna.
  6. Smält den mörka chokladen och ringla över.

TIPS!
Vill man lyxa till det kan man använda riktig fin choklad och då kan vi rekommendera Valrhona!

 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Parmesanrostade brysselkål med krämig citrondipp

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x