Detta är en enkelt och supergott recept på brytbröd toppat med blandade frön. Lägg gärna degbollarna i ett roligt mönster så du får ett fint brytbröd att servera. Man kan även grädda som separata frallor.

Antal: 10 stycken portioner
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 4 dl mjölk
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 1 msk honung
- 8 dl vetemjöl
- 1 ägg
- sesamfrön, vallmofrön, linfrön, solroskärnor, pumpakärnor till garnering
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, honung och nästan allt vetemjöl. Knåda till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, i ca 1 timme.
- Dela degen i 10 bitar. Rulla eller rundriv till släta bollar. Täck en bakplåt med bakplåtspapper och lägg ut bollarna i valfritt mönster. Se till att det är ca 2 cm mellan varje boll, så att det finns plats för dem att jäsa ihop. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader. Pensla degen med vispat ägg och strö över valfritt frön. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, eller tills brödet är gyllene och har en innertemp på 95 grader. Låt svalna på ett galler.


