Brioche fylld med choklad- och mascarponeglass

En härlig dessert som även kan ätas till frukost. Brioche fylld med choklad- och mascarponeglass.

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 4 ägg
  • 5–6 dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 200 g smör
  • 1 lättvispat ägg
  • 1 msk vatten
  • 4 äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 150 g mörk choklad
  • 3 msk kakao
  • en nypa salt
  • 1 dl vispgrädde
  • 250 g mascarpone

Gör så:

  1. Vispa äggulor och socker lätt och luftigt i en rostfri bunke.
  2. Rör ner mjölken och placera bunken över ett vattenbad i en kastrull.
  3. Värm under vispning tills krämen tjocknar något.
  4. Finhacka chokladen och blanda ner den i krämen tillsammans med kakao och salt.
  5. Blanda tills chokladen har smält.
  6. Låt svalna och blanda sedan i grädde och mascarpone.
  7. Ställ in krämen i frysen och rör om då och då tills den har stelnat till glass, det tar 3–4 timmar.
  8. Eller låt krämen bli riktigt kall i kylen och kör den sedan i glassmaskin.
  9. Ställ in glassen i frysen och låt den bli så fryst att den går att forma till glasskulor.
  10. Smula ner jästen till briocherna i en bunke.
  11. Knäck ner äggen och blanda tills jästen har löst sig.
  12. Tillsätt mjöl, socker och salt.
  13. Knåda till en smidig deg i matberedare i cirka 10 minuter.
  14. Skiva smöret tunt med osthyvel och blanda ner lite i taget i degen.
  15. Se till att det är ordentligt blandat innan du tillsätter mer.
  16. Knåda till en blank och smidig deg.
  17. Lägg den i en inoljad bunke, täck med plastfolie och låt stå kallt över natten.
  18. Ta fram degen och dela den i tio delar.
  19. Rulla varje del till en rund bulle och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  20. Låt dem jäsa i cirka 2 timmar eller till dubbel storlek.
  21. Värm ugnen till 200 grader.
  22. Blanda det uppvispade ägget med vattnet och pensla blandningen på briocherna.
  23. Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter.
  24. Låt svalna.
  25. Dela briocherna och lägg en kula glass mellan bröden.
  26. Servera direkt.
0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Majssoppa med kokos och sweet chili

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x