En recept på blåbär- och vaniljbullar med glasyr. Perfekt att baka med färska blåbär från skogen.

Antal: 12 stycken portioner
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 2 1/2 dl mjölk
- ¾ dl strösocker
- ½ tsk salt
- 6 – 7 dl vetemjöl
- 75 g smör, kylskåpskallt
- 1 ägg till pensling
Fyllning
- ca 100 g rumsvarmt smör
- ½ dl strösocker
- ½ dl vaniljsocker
- 2 dl blåbär
Glasyr
- 2 dl florsocker
- 1 – 1 1/2 msk vatten
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt och häll ner i bunken. Vispa tills jästen har löst sig. Blanda i socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig. Hyvla ner smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Degen ska vara relativt kladdig – men är den för kladdig kan man tillsätt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 1 cm tjock. Blanda smör, socker och vaniljsocker och bred ut över degen. Fördela blåbären över degen. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 12 bitar och lägg ner i en smord och mjölad ugnsform. (De ska ha lite mellanrum mellan sig så de kan jäsa). Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna. Får de färg för snabbt kan man täcka med lite folie. Låt kallna.
- Blanda till glasyren och ringla över bullarna.


