Att göra hemgjorda äppelchips är enkelt och kostnadseffektivt. Välj mogna äpplen och skär dem i jämnstora skivor. Torka dem i ugnen eller med en torkapparat tills de blir krispiga eller sega. Smaksätt med kanel eller kardemumma och förvara i en lufttät behållare. Äppelchipsen kan även smulas ner i müsli för extra smak och dekoration.

Ingredienser:
- mogen frukt
- skadade delar
- kärnor
- färskpressad citronsaft
- vatten
- florsocker
- kanel
- kardemumma
Gör så här:
- Välj mogen frukt (men aldrig fallfrukt) och skär bort skadade delar. Skölj frukten noggrant. Ta bort eventuella kärnor.
- Skär frukten i jämnstora skivor så att de torkar lika fort.
- Vill du ha »krispigare« frukt ska du skära den så tunt som möjligt. Använd gärna en mandolin.
- Vill du ha frukt med segare konsistens skär du den i lite tjockare skivor.
- Vill du bevara färgen på äpplena kan du blötlägga dem i färskpressad citronsaft utblandad med lika delar vatten i cirka 10 minuter. Om du tycker att citronen gör frukten för sur kan du tillsätta lite florsocker i citronsaften.
- Smaksätt gärna med kanel eller kardemumma.
- Torka av frukten innan du ställer in den i ugnen/torken.
- När frukten ska torkas i ugnen kan den antingen läggas på bakplåtspapper eller silpat på en plåt eller direkt på ett ugnsgaller. Lägg endast ut ett lager, utan att frukterna rör vid varandra.
- Torka i ca 75 grader och rotera plåtarna då och då. Större frukter kan vändas en gång under torkningstiden.
- Torka till önskad konsistens – krispigt torr eller »tuggig«. Räkna med att det tar minst 2 timmar.
- Om du använder en torkapparat följer du bruksanvisningen till den.
- Torkad frukt förvaras i en lufttät påse eller burk i rumstemperatur. Om det bildas imma i behållaren är frukten inte torr nog och kan börja mögla. Hållbarheten beror på hur torkad den är. Eftersom frukten krymper när den torkar blir det inga stora mängder – därför brukar i alla fall vi äta upp torkad frukt omgående! Annars kan den förvaras i veckor upp till flera månader.


