Byt ut den traditionella glöggen mot äggtoddy istället! Det gör nämligen vi. Förutom grisfötter, så är den Lars (Lisas man) årliga bidrag till julfirandet – fastän det är vi som har tagit med den traditionen från våra amerikanska julfiranden. Här bjuder vi på två varianter – den klassiska samt toddy smaksatt med saffran. Äggtoddy blir godast om den få stå och dra i kylskåpet över natten

Tid:
Antal: 4 portioner per kanna portioner
Ingredienser:
Klassisk äggtoddy
- 3 ½ dl mjölk, 3%
- 1 ½ dl vispgrädde
- ½ krm riven muskotnöt
- ½ vaniljstång
- 3 ägg, delade
- ¾ dl strösocker
- ½ – ¾ dl mörk rom
- Riven muskotnöt till garnering
Äggtoddy med smak av saffran
- ½ – ¾ dl mörk rom
- 1 nypa saffran
- 3 ½ dl mjölk, 3%
- 1 ½ dl vispgrädde
- ½ krm riven muskotnöt
- ½ vaniljstång
- 1 apelsin
- 3 ägg, delade
- ¾ dl strösocker
- Riven muskotnöt till garnering
- Tips! Var försiktig så du inte tar för mycket saffran då smaken kan lätt ta över
Gör så:
Klassisk äggtoddy
- Blanda mjölk, grädde och muskotnöt i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna t i kastrullen. Lägg även ner stången. Värm försiktigt gräddmjölken tills den börjar koka. Ta bort från värmen och låt stå någon timme
- Vispa ihop äggulor och socker ljust och poröst. Rör ner gräddmjölken och spriten. Täck med plastfolie och låt stå över natten i kylskåpet. (Den kan stå i upp till 3 dagar.)
- Vispa äggvitorna styva i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner äggvitorna i krämen. Häll upp i glas, gärna kylda, och garnera med riven muskotnöt
Äggtoddy med smak av saffran
- Rör ihop rom och saffran. Låt stå
- Blanda mjölk, grädde och muskotnöt i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna t i kastrullen. Lägg även ner stången. Skär en bred remsa apelsinskal, utan att få med den vita beska delen, och lägg ner i kastrullen. Värm försiktigt gräddmjölken tills den börjar koka. Ta bort från värmen och låt stå någon timme
- Vispa ihop äggulor och socker ljust och poröst. Rör ner gräddmjölken och spriten. Täck med plastfolie och låt stå över natten i kylskåpet. (Den kan stå i upp till 3 dagar.) Plocka ur vaniljstången och apelsinskalet
- Vispa äggvitorna styva i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner äggvitorna i krämen. Häll upp i glas, gärna kylda, och garnera med riven muskotnöt och eventuellt apelsinskal


