“No bake” rabarber cheesecake

En len, syrlig och söt cheesecake med crunchy topping som passar perfekt att göra i förväg då den ska helst stå i kylen över natten.Foto: Lisa Björner

Tid:
Antal: 10 – 12 bitar portioner

Ingredienser:

  • 300 g digestivekex (20 st)
  • 100 g smör, smält
  • 2 gelatinblad
  • 400 g rabarber
  • 2 tsk vatten
  • ¾ dl strösocker
  • 500 g cream cheese
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 3 msk smör, kylskåpskallt
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker

Gör så:

  1. Digestivebotten: Klipp ut bakplåtspapper i samma storlek som botten på en bakform (ca 22 cm) med löstagbarbotten. Lägg pappret i botten av formen. Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och mixa lite till. Tryck ut degen i formen och ställ in i kylskåpet.
  2. Topping: Värm ugnen till 175 grader. Smula ihop smör, mjöl och socker. Sprid ut på en bakplåt, täckt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i 15 – 20 minuter tills lite gyllene. Låt svalna.
  3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  4. Skär rabarberna i 3 cm bitar. Lägg i en kastrull med socker och vatten. Värm under lock på låg värme och låt rabarbern småputtra i ca 7 minuter utan att röra om. Låt svalna i kastrullen i sirapen.
  5. Vispa ihop cream cheese, florsocker, vaniljsocker och citronskal.
  6. Ta upp rabarbern försiktigt ur kastrullen och lägg åt sidan – låt sirapen ligga kvar. Värm försiktigt upp sirapen. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur vattnet och lägg ner i kastrullen med sirapen. Rör om på låg värme tills gelatinet smälter. Låt svalna något och rör sedan ner i krämen.
  7. Vispa grädden tills den formar mjuka toppar och vänd ner i krämen tillsammans med rabarberna. Bred ut fyllningen i formen. Strö över toppingen.
  8. Täck med folie och ställ in i kylskåpet i minst 5-6 timmar, helst över natten.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Friterad manchego med maskros- och granskottsgelé

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x