Gös med blomkålskräm och sandefjordsås

Sandefjordsås känns väldigt lyxig men är otroligt enkel att göra. Här serverar vi den med gös som är en läcker och mild vit fisk.Foto: Lisa Björner

Tid:
Antal: ca 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 600 g gös
  • 25 g smör till stekning
  • salt
  • ca 800 g blomkål
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 msk smör
  • ½ dl crème fraîche
  • 3/4 tsk salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 dl créme fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g rumsvarmt, tärnat smör
  • 80 g forellrom
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 tsk citronsaft
  • ev salt

Gör så:

  1. Blomkålspuré: Skär blomkålen i mindre bitar. Lägg ner dem i en kastrull med buljong och låt koka i cirka 10 minuter tills blomkålen är mjuk. Häll bort buljongen och tillsätt smör, crème fraîche, salt och peppar. Mixa till en slät puré med stavmixer eller i matberedare.
  2. Sandefjordsås: Koka upp grädden i en liten kastrull. Vispa i crème fraichen och låt koka upp igen. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret i klickar under vispning. Rör i forellrom, gräslök och citronsaft. Smaka av med ev salt.
  3. Skär gösen så att du får fyra portioner. Salta. Värm lite smör i en stekpanna. Lägg i fisken och stek 2-4 minuter på varje sida, eller tills fisken är gyllene och genomstekt.
  4. Servera fisken med purén och såsen.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Rösti-våfflor med spenat, prosciutto och pocherat ägg

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x