
Sandefjordsås känns väldigt lyxig men är otroligt enkel att göra. Här serverar vi den med gös som är en läcker och mild vit fisk.Foto: Lisa Björner
Tid:
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 600 g gös
- 25 g smör till stekning
- salt
- ca 800 g blomkål
- 1 liter grönsaksbuljong
- 2 msk smör
- ½ dl crème fraîche
- 3/4 tsk salt
- 1/2 krm vitpeppar
- 1 dl créme fraîche
- 1 dl vispgrädde
- 100 g rumsvarmt, tärnat smör
- 80 g forellrom
- 1 msk hackad gräslök
- 1 tsk citronsaft
- ev salt
Gör så:
- Blomkålspuré: Skär blomkålen i mindre bitar. Lägg ner dem i en kastrull med buljong och låt koka i cirka 10 minuter tills blomkålen är mjuk. Häll bort buljongen och tillsätt smör, crème fraîche, salt och peppar. Mixa till en slät puré med stavmixer eller i matberedare.
- Sandefjordsås: Koka upp grädden i en liten kastrull. Vispa i crème fraichen och låt koka upp igen. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret i klickar under vispning. Rör i forellrom, gräslök och citronsaft. Smaka av med ev salt.
- Skär gösen så att du får fyra portioner. Salta. Värm lite smör i en stekpanna. Lägg i fisken och stek 2-4 minuter på varje sida, eller tills fisken är gyllene och genomstekt.
- Servera fisken med purén och såsen.


