
Söta, syrliga och lite sega kolarutor – passar lika bra till fikat som till dessert. Ett tips är att då klicka på lite vispad grädde.
Tid:
Antal: 16 stycken portioner
Ingredienser:
- 2 dl skållad och skalad mandel
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- Kolakräm
- 4 gelatinblad
- 200 g vit choklad, hackad
- 4 äggulor
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl muskovadosocker
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 tsk vaniljsocker
- skal och saft av 2 lime
Gör så:
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en bakform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
- Kör mandeln i matberedare till en fin massa.
- Vispa ägg och socker ljust och poröst. Rör ner mandeln och fördela smeten jämnt i formen. Grädda kakan i 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna i formen.
- Kolakräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält blockchokladen över vattenbad.
- Rör ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull och värm över svag värme. Låt sjuda under omrörning till en kolakräm. Observera att den inte får koka. Tillsätt sedan smöret, den smälta blockchokladen, vaniljsockret och limesaft och -skal.
- Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och rör ner i krämen tills de smälter. Bred ut krämen över nötbottnen. Låt kakan stå i kylen i minst 8 timmar eller tills den har stelnat.
- Skär i rutor och dekorera med en skiva färsk lime strax innan servering.


