Limekolarutor med mandelbotten

Söta, syrliga och lite sega kolarutor – passar lika bra till fikat som till dessert. Ett tips är att då klicka på lite vispad grädde.

Tid:
Antal: 16 stycken portioner

Ingredienser:

  • 2 dl skållad och skalad mandel
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • Kolakräm
  • 4 gelatinblad
  • 200 g vit choklad, hackad
  • 4 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl muskovadosocker
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • skal och saft av 2 lime

Gör så:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en bakform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
  2. Kör mandeln i matberedare till en fin massa.
  3. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Rör ner mandeln och fördela smeten jämnt i formen. Grädda kakan i 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna i formen.
  4. Kolakräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält blockchokladen över vattenbad.
  5. Rör ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull och värm över svag värme. Låt sjuda under omrörning till en kolakräm. Observera att den inte får koka. Tillsätt sedan smöret, den smälta blockchokladen, vaniljsockret och limesaft och -skal.
  6. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och rör ner i krämen tills de smälter. Bred ut krämen över nötbottnen. Låt kakan stå i kylen i minst 8 timmar eller tills den har stelnat.
  7. Skär i rutor och dekorera med en skiva färsk lime strax innan servering.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Vietnamesiskt grapefrukt- och avokadosallad

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x