”No bake” choklad- och havrerutor med jordnötssmör

Enkla och goda rutor som man inte behöver grädda utan bara rör ihop och låter stelna i kylskåpet.Foto: Lisa Björner

Tid:
Antal: ca 20 bitar portioner

Ingredienser:

  • 250 g smör
  • 1 1/4 dl farinsocker
  • 8 ½ dl havregryn
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 250 g mörk choklad, hackad
  • 2 1/2 dl jordnötssmör
  • ¾ dl hackade jordnötter till garnering
  • 50 g mörk choklad till garnering

Gör så:

  1. Klä en bakform, ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smör i en stor kastrull. Rör i sockret och värm till sockret har lösts upp något. Rör sedan i havregrynen. Värm under omrörning i 4 – 5 minuter eller tills havregrynen mjuknar något. Rör ner vaniljsocker.
  3. Lägg 2 dl av havreblandningen åt sidan. Tryck ut resterande havreblandning hårdpackad i botten på formen. Ställ in i kylskåpet tills den stelnar, i minst 30 minuter.
  4. Smält chokladen i en skål över ett vattenbad. Rör ner jordnötssmöret. Häll ut blandningen i formen och bred försiktigt ut till ett jämt lager. Strö över de hackade jordnötterna och resterande havreblandning.
  5. Ställ in formen i kylskåpet i ett par timmar eller tills det har stelnat.
  6. Smält chokladen och ringla över. Låt stelna och skär i rutor.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Smörstekt potatis med vitlök och örter

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x