
Vi gör denna härliga ”retro-dessert” med citron – men lyckas du hitta (eller göra själv) någon annan citrussorbet så använd gärna den smaken. Byt då ut de kanderade skalen och de rivna skalen i sorbeten till den citrusfrukten. Tänk på att sufflén måste göras ”à la minute”, dvs precis när den ska serveras.Foto Helen Pe
Tid:
Antal: 6 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 1/2 dl mjölk
- 3/4 dl strösocker
- 3 msk vetemjöl
- 1/4 tsk vaniljpulver
- 25 g rumsvarmt smör
- 4 äggulor
- finrivet skal från 1 ekologisk citron
- 5 äggvitor + 1 msk strösocker
- smör och socker till formarna
- 6 kulor sorbet
- 1 stor citron
- 1 dl strösocker
- 2 dl vatten
- florsocker till garnering
Gör så:
- Kanderade citrusskal: Skär tunna strimlor av skalet med en citrus-zester. Om du inte har en zester kan du skära av skalet i långa tunna remsor med en vass kniv. Undvik att få med den vita beska delen. Skär sedan remsorna i smala strimlor.
- Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen och koka upp. Låt koka i 5 minuter. Sila bort vattnet.
- Värm socker och vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp. Tillsätt skalen och låt sjuda över låg värme, i ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt lagen svalna.
- Vaniljsufflé: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj portionsformar och sockra botten och kanter.
- Rör ihop mjölk, socker, mjöl och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under vispning tills den tjocknar.
- Ta av kastrullen från värmen och vispa i smöret. Låt svalna och vispa sedan i äggulorna, en i taget. Rör i citronskalet.
- I en ren skål, vispa äggvitorna och sockret till en fast maräng. Vänd försiktigt ner 1/3 av äggvitorna i smeten. Vänd sedan ner resten.
- Fördela smeten i portionsformarna. Dra med en kniv över ytan för att få den jämn. Grädda i nedre delen av i ugnen i 20–25 minuter. Öppna ej dörren under tiden.
- Ta formarna försiktigt ut ur ugnen. Sikta över florsocker. Toppa suffléerna med en kula sorbet och de kanderade citronskalen.
- Tips! Citronskal och sirap som blir över är gott till att toppa desserter och sallader med, eller för att smaksätta en cocktail.


