Citronsufflé med sorbet och kanderade citronskal

Vi gör denna härliga ”retro-dessert” med citron – men lyckas du hitta (eller göra själv) någon annan citrussorbet så använd gärna den smaken. Byt då ut de kanderade skalen och de rivna skalen i sorbeten till den citrusfrukten. Tänk på att sufflén måste göras ”à la minute”, dvs precis när den ska serveras.Foto Helen Pe

Tid:
Antal: 6 portioner portioner

Ingredienser:

  • 1 1/2 dl mjölk
  • 3/4 dl strösocker
  • 3 msk vetemjöl
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 25 g rumsvarmt smör
  • 4 äggulor
  • finrivet skal från 1 ekologisk citron
  • 5 äggvitor + 1 msk strösocker
  • smör och socker till formarna
  • 6 kulor sorbet
  • 1 stor citron
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • florsocker till garnering

Gör så:

  1. Kanderade citrusskal: Skär tunna strimlor av skalet med en citrus-zester. Om du inte har en zester kan du skära av skalet i långa tunna remsor med en vass kniv. Undvik att få med den vita beska delen. Skär sedan remsorna i smala strimlor.
  2. Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen och koka upp. Låt koka i 5 minuter. Sila bort vattnet.
  3. Värm socker och vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp. Tillsätt skalen och låt sjuda över låg värme, i ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt lagen svalna.
  4. Vaniljsufflé: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj portionsformar och sockra botten och kanter.
  5. Rör ihop mjölk, socker, mjöl och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under vispning tills den tjocknar.
  6. Ta av kastrullen från värmen och vispa i smöret. Låt svalna och vispa sedan i äggulorna, en i taget. Rör i citronskalet.
  7. I en ren skål, vispa äggvitorna och sockret till en fast maräng. Vänd försiktigt ner 1/3 av äggvitorna i smeten. Vänd sedan ner resten.
  8. Fördela smeten i portionsformarna. Dra med en kniv över ytan för att få den jämn. Grädda i nedre delen av i ugnen i 20–25 minuter. Öppna ej dörren under tiden.
  9. Ta formarna försiktigt ut ur ugnen. Sikta över florsocker. Toppa suffléerna med en kula sorbet och de kanderade citronskalen.
  10. Tips! Citronskal och sirap som blir över är gott till att toppa desserter och sallader med, eller för att smaksätta en cocktail.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Mjuk pepparkaka med apelsin och lingon

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x