
Miso tillför sälta och umami medan wasabi ger laxen ett härligt sting.Foto: Lisa Björner
Tid:
Antal: 8 – 10 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 kg laxfilé med skinn, delad i två bitar
- 1 dl strösocker
- 3 msk jodfritt salt
- 2 msk vit misopasta
- 1 – 2 tsk wasabi
Gör så:
- Torka laxfiléerna med hushållspapper, putsa dem och ta bort eventuella ben.
- Rör ihop socker, salt, misopasta och wasabi.
- Lägg laxbitarna med skinnsidan nedåt och gnid in blandningen på köttsidan.
- Lägg ihop filéerna med köttsidan mot varandra, den tjocka delen mot den tunna. Lägg fisken i en plastpåse och knyt igen. Lägg påsen på en tallrik, lägg på en tyngd och låt laxen gravas i kylskåp i ca 2 dagar. Vänd på laxen några gånger.
- Torka rent fisken och skär i tunna skivor vid servering.


