
Istället för att grädda denna kaka i ugnen så ångar man den istället i en kastrull. Resultatet blir en luftig och saftig kaka. Om du inte har en ånginsats (det funkar ej med sådana som har ett handtag i mitten så du ska kunna ställa bakformen på den) så kan du istället ställa en mindre skål i botten av kastrullen som du sedan ställer formen på. Tänk på att formen måste få plats under locket på kastrullen.Foto: Lisa BjörnerReceptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Hembakat.
Tid:
Antal: 8 – 10 bitar portioner
Ingredienser:
- 4 ägg delade
- ½ dl mjölk
- 1 dl vetemjöl
- 1/2 dl maizena
- 50 g smält smör, avsvalnat
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk rivet citronskal
- en skvätt citronsaft
- ¾ dl strösocker
Gör så:
- 1. Smörj en bakformform, ca 20 cm i diameter. Ställ en ånginsats i en stor kastrull och fyll med lite vatten. Tänk på att vattnet inte får nå upp till botten på bakformen.
- 2. Vispa ihop äggulor och mjölk.
- 3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Blanda utan att röra för mycket.
- 4. Rör ner smör och citronskal.
- 5. Tillsätt en skvätt citronsaft i äggvitorna och vispa till en fast skum. Tillsätt sockret lite åt gången under fortsatt vispning. Vispa till en maräng.
- 6. Vänd försiktigt ner 1/3 av marängen i smeten. Vänd sedan ner resterande maräng och blanda försiktigt till en slät smet.
- 7. Häll upp smeten i formen. Banka försiktigt formen några gånger mot köksbänken för att få ut eventuella luftbubblor. Klä in botten av formen med folie och sedan toppen av formen så den är helt inslagen i folie.
- 8. Koka upp vattnet i kastrullen och ställ ner formen. Sätt på locket. Om locket inte har en ventil för att släppa ut ånga, ställ den lite på glänt.
- 9. Sänk värmen något och låt vattnet sjuda i ca 45 minuter.
- 10. Stäng av värmen och låt stå i ca 5 minuter. Ta bort locket och låt stå i ytterligare 5 minuter. Ta bort foliet och låt kakan svalna något. Vänd sedan ut den på en tallrik.
- 11. Njut som den är eller servera med vispad grädde och bär.


