Vit sparrissoppa toppad med färska örter och vårblommor

Här i Sverige är grön sparris populärt men söderut i Europa är man även väldigt förtjust i vit sparris. Här gör vi sammetslen och krämig soppa med vit sparris som vi sedan toppar med ätbara vårblommor som t ex tusensköna, löktravsblommor och syrénblommor.Foto: Elin SylwanReceptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Lantliv.

Tid: ca 30 minuter
Antal: ca 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 500 g vit sparris
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 5 dl hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  • ca 1 tsk honung
  • salt och svartpeppar
  • Färska örter och blommor till garnering

Gör så:

  1. Skär bort eller bryt av den träiga delen av sparrisen. Skala sparrisarna noggrant, börja cirka 3 cm från toppen. Skär sparrisen i mindre bitar.
  2. Skala och hacka löken. Fräs lök och sparris i smöret i en kastrull i några minuter. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka upp. Sänk till svag värme och låt soppan sjuda i 10–15 minuter utan lock. Rör om då och då.
  3. Mixa soppan slät och smaka av med honung, salt och peppar.
  4. Häll upp soppan i skålar och garnera med färska örter och ätbara blommor.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Picklade räkor med citrongräs och chili

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x