
Här i Sverige är grön sparris populärt men söderut i Europa är man även väldigt förtjust i vit sparris. Här gör vi sammetslen och krämig soppa med vit sparris som vi sedan toppar med ätbara vårblommor som t ex tusensköna, löktravsblommor och syrénblommor.Foto: Elin SylwanReceptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Lantliv.
Tid: ca 30 minuter
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 500 g vit sparris
- 2 schalottenlökar
- 2 msk smör
- 5 dl hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
- 1 dl torrt vitt vin
- 5 dl vispgrädde
- ca 1 tsk honung
- salt och svartpeppar
- Färska örter och blommor till garnering
Gör så:
- Skär bort eller bryt av den träiga delen av sparrisen. Skala sparrisarna noggrant, börja cirka 3 cm från toppen. Skär sparrisen i mindre bitar.
- Skala och hacka löken. Fräs lök och sparris i smöret i en kastrull i några minuter. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka upp. Sänk till svag värme och låt soppan sjuda i 10–15 minuter utan lock. Rör om då och då.
- Mixa soppan slät och smaka av med honung, salt och peppar.
- Häll upp soppan i skålar och garnera med färska örter och ätbara blommor.


