
Den milda torsken och söta jordärtskockorna lyfts till en helt ny nivå med denna smakrika sås. Tahini, som är sesampasta, varierar i smak och konsistens beroende på vilket märke det är. Vi väljer Zeinas, Sevan eller någon av de märken som finns på mellanöstern-butiker.Foto Lisa Björner
Tid: ca 60 min
Antal: ca 4 pers portioner
Ingredienser:
- ca 600 g torskrygg (4 bitar)
- 1 liter kallt vatten
- 1 dl salt
- 2 krukor färsk koriander
- 1 liten vitlöksklyfta, pressad
- 1 dl tahini
- 3 msk färskpressad citronsaft
- 2 msk finhackad persilja
- 2 msk olivolja
- 1 msk honung
- ca 1/2 dl vatten
- ½ tsk salt
- 1 kg jordärtskockor
- 50 g smör
- 3 msk rapsolja
Gör så:
- Blanda vatten och salt och rör till saltet har lösts upp. Lägg ner torsken och låt den rimma i 15 minuter. Ta upp fisken ur rimlagen, skölj försiktigt i kallt vatten och torka med hushållspapper. Lägg torsken i en smord ugnsform.
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Mixa alla ingredienserna till såsen slät. Spä eventuellt med mer vatten för en rinnigare konsistens. Smaka av med salt.
- Skala jordärtskockorna och skär i tunna skivor. Lägg i en skål med kallt vatten med lite pressad citron under tiden så att de inte missfärgas. Sila av vattnet från jordärtskockorna och låt rinna av. Torka med lite hushållspapper. Stek i omgångar i smör och olja i en stekpanna tills de blir gyllene och krispiga.
- Under tiden, tillaga torsken mitt i ugnen i 20 – 25 minuter, eller tills den har en innertemperatur på 50 – 52 grader.
- Servera torsken med de krispiga jordärtskockorna, tahini- och koriandersåsen och gärna en fräsch grönsallad.


