
En fräsch och smakrik nudelsallad som toppas med grillad fläsk med smak av citrongräs och serveras med en söthet syrlig sås.Foto Helen Pe
Tid:
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 400 g benfri fläskkotlett
- ca 2 msk rapsolja
- Marinad
- 1 vitlöksklyfta
- 2 citrongräs (endast den vita delen)
- 3 msk fisksås
- 2 msk farinsocker
- Nudelsallad
- 200 g tunna risnudlar
- 2 salladslökar
- 1/2 rödlök
- 150 g rödkål
- 150 g g morötter
- 1 kruka mynta
- 1 kruka koriander
- 1 dl hackade jordnötter
- Nuoc cham-sås
- 1 röd chili
- 1 vitlöksklyfta
- 5 msk strösocker
- 1/2 dl kokande vatten
- 1/2 dl fisksås
- 1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)
Gör så:
- Pressa vitlöken till marinaden. Krossa och finhacka citrongräset. Blanda med fisksåsen och sockret. Blanda köttet med marinaden i en liten plastpåse och låt stå i kylen i minst 1 timme – eller ännu hellre över natten. Då och då, massera in marinaden i köttet (utan att ta ut den ur påsen). Tänk på att sedan ta fram köttet i tid så den hinner blir rumstempererat tills att den ska grillas.
- För att göra såsen, kärna ur och strimla chilin och pressa vitlöken. Blanda i en skål med sockret och häll över vattnet. Tillsätt fisksåsen och limesaften. Rör tills sockret har löst sig. Låt såsen stå i kylen i minst 30 minuter.
- Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.
- Skiva salladslöken och rödlöken tunt. Strimla rödkålen. Skala och riv morötterna – alternativt använd en grönsaksstrimlare eller spiralizer. Grovhacka myntan och koriandern. Blanda nudlarna med alla grönsaker och örter – förutom salladslöken.
- Grilla köttet tills den är genomgrillad och har fått fin färg. Det går även bra att steka i en grillpanna. Låt vila några minuter och skär sedan i skivor.
- Fördela nudelsalladen i fyra djupa skålar. Toppa med köttet och salladslöken. Servera med Nuoc cham-såsen och jordnötterna bredvid.


