
Här har vi tagit inspiration från den klassiska brunchrätten ”Ägg Benedicte” genom att göra en paj med ägg och skinka för att sedan servera hollandaise och sparris till.Foto: Helen Pe
Tid:
Antal: 10 – 12 bitar portioner
Ingredienser:
- 1 knippe sparris
- 125 g smör, kallt
- 3 dl vetemjöl
- ¼ tsk salt
- 1 msk iskallt vatten
- 4 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 200 g riven ost
- 100 g rökt skinka, strimlad
- salt och svartpeppar
- 250 g smör
- 3 äggulor
- 2 msk vatten
- 2–3 tsk pressad citron
- en nypa cayennepeppar
- salt och vitpeppar
Gör så:
- Arbeta ihop smör, vetemjöl, salt och vatten för hand eller i en matberedare. Överarbete inte degen. Tryck ut den i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ in i kylen i ca 30 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader. Nagga botten på pajen med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta ut ur ugnen.
- Under tiden, vispa ihop ägg, grädde och mjölk till fyllningen. Rör ner ost och skinka och smaka av med salt och peppar. Häll ner i pajskalet och grädda mitt i ugnen i 20 – 25 minuter.
- Gör hollandaisesåsen under tiden. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Ta kastrullen från värmen och ställ åt sidan. Vispa samman äggulor och vatten i en liten rostfri skål. Placera skålen över ett hett vattenbad och vispa äggsmeten tills den tjocknar. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa ner det smälta smöret (utan bottensatsen) i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills såsen blir tjock och porös. Smaka av med citronsaft, cayennepeppar, salt och peppar. Lägg ett lock på kastrullen och håll såsen ljummen till servering.
- Skär sparrisen i tunna slantar. Förväll i saltat vatten i ett par minuter.
- Servera pajen med sparris och hollandaisesås.


