
Vi fortsätter att preppa middagarna inför vårt sportlov i fjällen. Fryst fisk går att hitta i alla matbutiker även om den är på en liten skidort. Så vårt tips är att göra klar soppan i förväg – minus fisken. Fisken kan du sedan köpa på plats. Sedan är det bara att lägga ner den i soppan och värma! Servera gärna med lite lantbröd.
Tid: ca 45 min
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 400 g fisk (laxfilé och torskfilé)
- 500 g kokta räkor med skal
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 1/2 fänkål
- 2 msk olivolja
- 1 förpackning krossade tomater á 500 g
- 2 msk tomatpuré
- 5 dl fiskbuljong
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 lagerblad
- 1 tsk timjan
- en nypa chiliflakes
- ca 1 1/4 tsk salt
- ¼ tsk svartpeppar
- 1/2 dl majonnäs
- 1/2 dl gräddfil
- rivet skal från ½ citron
- hackad persilja till garnering
- lantbröd till servering
Gör så:
- Skär fiskfiléerna i bitar. Skala räkorna.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Ansa och hacka fänkålen. Fräs lök i olja i en stekgryta eller stor kastrull i några minuter. Tillsätt vitlök, morot, palsternacka och fänkål och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, vin, lagerblad, timjan och chiliflakes. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg ner fisken i grytan. Låt småputtra under lock i ca 4 minuter eller tills fisken är klar. Tillsätt räkor och låt puttra i ytterligare 1 minut.
- Rör ihop majonnäs, gräddfil och citronskal.
- Strö hackad persilja över soppan. Servera med gräddfilsblandningen och lite lantbröd.


