
Pad thai är nog den mesta kända thailändska rätten i Sverige. Den består utav risnudlar, kyckling, grönsaker, ägg och en sötsyrlig sås. Detta recept kan ni även hitta i Monicas bok Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter
Tid: ca 45 min
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 250 g breda risnudlar
- 2 morötter
- ca 250 g broccoli
- 3 schallotenlökar
- 2 dl jordnötter
- 1 kruka koriander
- 2 kycklingfiléer
- 1 röd chili
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk torkade räkor (kan uteslutas)
- ca 5 msk rapsolja
- 3 lätt uppvispade ägg
- 12 stora skalade råa räkor
- 100 g färska böngroddar
- 4 limeklyftor
- 2 msk tamarindpasta eller färskpressad citron
- 4 msk fisksås
- 2 msk färskpressad limesaft (ca 1 lime)
- 4 msk farinsocker
Gör så:
- Koka nudlar enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet.
- Skala och skär morötterna i sneda skivor. Bry sönder broccolin i små buketter. Skala och skiva schalottenlöken. Hacka jordnötterna och koriandern. Skär kycklingfiléerna i strimlor. Mosa chili, vitlök och eventuellt torkade räkor i en mortel eller finhacka dem.
- Blanda ingredienserna till såsen.
- Hetta upp 1 msk olja i en wok eller stekpanna. Stek morot och broccoli i några minuter tills de börja mjukna. Ta upp och lägg åt sidan.
- Hetta upp ytterligare 2 msk olja i pannan. Lägg ner schalottenlöken och chili- & vitlökspastan. Fräs i ca 1 minut. Tillsätt kycklingen och stek under omrörning tills kycklingen är genomstekt, i ca 5 minuter. Lägg ner räkorna och stek i ytterligare någon minut tills räkorna är rosa. Ta upp kyckling och räkor och lägg åt sidan.
- Hetta upp resten av oljan i pannan. Häll ner äggen. Låt stelna något, tillätt nudlarna och rör ihop. Lägg ner grönsaker, kyckling och räkor tillsammans med såsen och hälften av böngroddarna. Blanda snabbt.
- Lägg upp på ett fat. Toppa med jordnötter, resten av böngroddarna, koriander och limeklyftor. Servera direkt.


